Rotary Zaanstad

In 1986 komen Klaas Bootsman en de leden Toon Vermeulen en Ton komen  van Rotaryclub Zaanstad in kontakt met twee bestuursleden van de kortebaanvereniging in Zaandam. Deze vereniging leidde een slapend bestaan en de twee overgebleven bestuursleden hadden wel oren naar het weer oppakken van de kortebaan activiteiten. Na overleg binnen de Rotaryclub werd een modus gevonden om deze activiteit tot een succesvol uit te voeren idee om te zetten. Het moest aantrekkelijk zijn voor het publiek en moest geld opleveren voor goede doelen die er jaarlijks gesteld zouden worden.
Van belang was het draagvlak binnen de Rotaryclub, men moest jaarlijks sponsoren zoeken en de uitvoering moest worden gedragen door vele vrijwilligers.
In 1987 was de eerste editie in Zaandam aan de ds Maarten Luther Kingweg. Het was een succes maar de ziel ontbrak.

In 1988 is de kortebaan verplaatst naar Assendelft alwaar het wel werd gedragen. De Rotaryclub kwam in kontakt met de menvereniging in Assendelft en daar kwamen  Piet van Assema en Jaap Schellinger in beeld. De samenwerking, vooral met Piet groeide en uiteindelijk werd hij zelfs erelid van de Rotary Zaanstad.
Ruim 32 jaar waren ze actief als club, onder voorzitterschap van Ton komen en de laatst jaren onder voorzitter Louise Verra. Vele goede doelen zijn gediend en vele mensen hebben er mooie dagen aan beleefd. De laatste jaren werd het moeilijker om sponsoren te vinden en ook de belangstelling van de broodnodige vrijwilligers was tanende. Met spijt in het hart werd besloten te stoppen en dat na ruim 32 jaar. Gelukkig is het weer opgepakt door een grote groep Assendelvers en liepen in 2022 de paarden weer.

Harddraverij 1987 Finish-foto van de draverij in Assendelft ter hoogte van kapsalon Schavemaker
Harddraverij 1987 Blik op de dravende paarden met op de achtergrond Café de Boer
Toast op overdracht Rotary - HVA Ton Komen (r) en voorzitter Rik Jansen (l) brengen een toast uit op de succesvolle overdracht