KB 2023

Editie 2023 evenaart succes van 2022

En wederom was het tijdens de kortebaan van Assendelft prachtig weer! Net als vorig jaar werden we getrakteerd op volop zonneschijn en heerlijke temperaturen. Niet warm, niet te koel. Voor de paarden en het vele publiek perfect. Vanuit de NDR en Kortebaanbond kwam het verzoek om in Assendelft voor de allereerste keer in de historie te starten met een nieuwe startprocedure. Dit verliep succesvol waarover later in dit artikel meer.

Zaterdagmorgen 13 mei, 07:30 uur verzamelden alle werkploegen zich bij de Koppiebar aan de Dorpsstraat voor koffie en een gevulde koek. De baancommissie gaf de instructies en vervolgens toog iedereen naar het parcours. Het schelpenvrije zand is geleverd door sponsor Dijkman (sloop en grondwerken). en is uitgeserveerd op de baan door onze sponsor, de firma Den Breeen met een speciale verdeelbak. Sponsor Pieter Bakker deed met zijn kraan fantastisch werk. De wegafzettingen en kennisgevingsborden kwamen van onze sponsor Van Egdom. De hekwerken aan de baan van sponsor SaenInfra. Sponsor Crok Transport zorgde voor de materialen en zand met een grote vrachtwagen. Naast de baan stond een grote kraan van Schoorl v.d. Veldt Verhuizingen Transport & Opslag waaraan de vlaggen hingen van de grootste sponsoren. Het stalterrein was weer op het terrein van onze sponsor Garage Dunnebier. Na afloop hebben de ploegen vrijwilligers de hekken verwijderd en heeft de veegwagen van onze sponsor Hans Adams het zand verwijderd.

In de tent van de Assendelftse harddraverijvereniging is Jaap Schellinger als Lid van Verdienste benoemd voor zijn bijdrage aan de kortebaan Assendelft in het verleden. Rond 13:15 uur deden voorzitter van de HVA, Rik Jansen en dhr. Ton Komen van Rotary Zaanstad het openingswoord. Ton heeft met de Rotary tientallen jaren de organisatie in handen gehad van de kortebaandraverij in Assendelft en als eerbetoon aan al deze jaren was Ton hiervoor speciaal uitgenodigd.

Een half uur vertraagd, om 14 uur ging het eerste koppel paarden van start volgens de nieuwe startprocedure. (vanaf hier is de tekst geciteerd van Kortebaandraverijen.nl) Assendelft had de primeur van de nieuwe startprocedure. Pas na stappend de draai te hebben gemaakt, kwamen de paarden op snelheid. Deze veiligere methode verliep succesvol. De pikeurs leken al snel vertrouwd en incidenten waren er nauwelijks.

De hoop dat de paarden minder snel een galoppade zouden maken, bleek echter ongegrond. Vooral in de eerste twee omlopen gingen te veel paarden in de fout waardoor de koers wat moeizaam op gang kwam. 

Gelukkig voor het talrijk aanwezige publiek waren de beslissende ritten wel de moeite waard. Vooral de confrontatie tussen stalgenoten Medusa J en Lois Lane in de halve finale was om van te smullen. 

Epoque verloor samen met pikeur Rick Wester gedurende de middag geen enkele rit. In de finale was de troef van Stal de Groningers ook te sterk voor de verrassende Medusa J met John Dekker. Vorig jaar won Epoque in zijn debuutseizoen al drie kortebanen, maar zo imponerend als in Assendelft was hij nog niet eerder. Zonder ook maar een moment in de problemen te komen, rekende hij achtereenvolgens af met Leo GS, thuisfavoriet Cotton Eye Joe (Stal Assendelft), Piet de Wit en Kelsa Europoort.

In de finale gaf de debuterende Medusa J in de eerste rit goed tegenstand. In rit twee buitte hij zijn startvoordeel van vijf meter nog beter uit, maar moest hij zich desondanks halverwege al gewonnen geven tegen Epoque. Het was slechts een klein smetje op de verder succesvolle middag van trainster Caroline Aalbers. Haar Lois Lane eindigde immers ook als derde door in de troostfinale Kelsa Europoort en Manon Pools te verslaan. Omdat de stalgenoten elkaar in de halve finale troffen, reed Aalbers de laatste ritten van de middag met Lois Lane (einde citaat).