Kortebaandraverij Assendelft krijgt status Immaterieel Erfgoed

Kortebaandraverij Assendelft krijgt status Immaterieel Erfgoed

Deze week heeft het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) laten weten dat tien leden van kortebaandraverijen in Nederland binnenkort bijgeschreven kunnen worden op de inventarislijst, waaronder de kortebaandraverij Assendelft. Hiermee komt het aantal kortebaandraverijen met deze status op 13. Assendelft heeft deze status nu gekregen samen met de kortebaandraverijen van Heemskerk, Hillegom, Hoofddorp, IJmuiden, Lisse, Nootdorp, Santpoort, Venhuizen en Warmond. Het spreekt voor zich dat Harddraverij Vereniging Assendelft apetrots is op deze nieuwe status. Het initiatief om meerdere kortebaandraverijen op de inventarislijst te krijgen kwam van de Nederlandse Kortebaanbond.

De kortebaandraverij Assendelft is een jaarlijks terugkerend evenement wat plaatsvindt op een zaterdag in de eerste helft van mei. Het is een druk bezocht evenement voor jong en oud wat sinds eind jaren ’80 wordt georganiseerd. Tot en met 2019 was de organisatie in handen van Rotary Zaanstad maar nadat zij eind 2019 te kennen gaven ermee te stoppen is door een groep Assendelvers een nieuwe vereniging opgericht om de organisatie over te nemen. Helaas ging editie 2020 niet door in verband met de corona-crisis. De Harddraverij Vereniging Assendelft wacht dus nog op de eerste klus. In 2021 staat de draverij op zaterdag 8 mei op de kalender (ijs en weder dienende). De planning is dat het certificaat van het Immaterieel Erfgoed die dag aan ons wordt uitgereikt.

De UNESCO Conventie inzake Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is een internationaal cultureel verdrag dat in 2012 door Nederland is ondertekend. De doelstelling van het verdrag is de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed, het waarborgen van onderling respect voor dit erfgoed, het verhogen van het bewustzijn voor het belang van immaterieel erfgoed en op internationaal niveau onderlinge samenwerking en bijstand.

Het gaat er bij dit verdrag om immaterieel erfgoed levensvatbaar te houden voor de toekomst, waarbij de belangrijkste rol is weggelegd voor de lokale gemeenschappen die dit immaterieel erfgoed dragen. Erfgoedinstellingen, zoals het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, kunnen hen daarbij helpen.

De Inventarislijst van immaterieel erfgoed in Nederland is geen UNESCO-lijst.